vineri, 17 ianuarie 2014

PRESA PROVOACA LEZIUNI PSIHICE GRAVE



Face rau si la ulcer, ca sa stiti si voi!

In dimineața asta, jurnaliștii de birou de la B1 au descins în casele oamenilor cu o amenințare menită să atragă atenția unui public plictisit de milioanele de kilometri de fraze de analiză politică, amenințare periodic practicată de toată presa din România, cu privire la un medicament, în general cunoscut, cum ar fi paracetamolul sau aspirina.
 
Cei doi prezentatori au năvălit din televizor deschizând cu această știre de ultimă oră, veche de prin 2011, cum că FDA, agenția americană a medicamentului, avertizează în legătură cu efectele secundare ale folosirii paracetamolului în doze mari, in combinație cu opiacee sau în combinație cu alcool (alcooooool, cum zic ziariștii). Problema e că ei au început știrea referindu-se strict la paracetamol, inducând ideea că acest medicament în sine e periculos! Apoi, nu cred că vreun medicament, oricare ar fi el, poate să nu dea efecte adverse în cantități mai mari decât cele prescrise sau în combinație cu opiumul sau alcoolul.

In plus, această informare a FDA este făcută către producătorii de medicamente care trebuie să-și updateze prospectele și nu către cumpărătorii care merg să-si cumpere paracetamolul de la farmacie, medicament ce poate fi cumpărat fără prescripție medicală. Pentru aceia există prospectul din interiorul cutiei unde scrie, la avertismente, printre altele, să se consulte medicul sau farmacistul în cazul în care consumatorul are probleme cu rinichii sau ficatul sau dacă acesta consumă alcool în exces, de asemenea dacă, în același timp, se mai tratează cu alte medicamente care conțin paracetamol (caz în care s-ar putea produce supradozarea) sau alte anticoagulante sau alte medicamente pentru tratarea durerii.

Le-au ținut isonul celor doi răspândaci de frică (sau agenți ai unor fabricanți de medicamente, cine știe?) niște doctori, între care unul a zis de câteva ori că lumea se sinucide cu paracetamol (și cu aspirină, fiindcă e aproape tot aia, ca să-i învățăm ca lumea, măcar!) și a dat și cantitățile. Nu mai vorbesc de “întunericul de vorbe” al corespondentei din teren, care nici nu contează, doar d-aia scrie mare pe ecran fraza cu care trebuie să rămână bietul privitor : PARACETAMOLUL, MEDICAMENT PERICULOS! Asta deși, FDA spune că avertismentul se referă la medicamentele care combină paracetamolul cu alte ingrediente, în special opiacee, și nu la paracetamolul vândut ca atare, fără rețetă! Asta nici nu era, de fapt, o știre pentru publicul larg!

In sfârșit, când a intrat pe telefon și reprezentanta agenției române a medicamentului care spunea că acest avertisment al FDA nu aduce nimic nou, prospectele noastre conțin această informație (asa și e, pentru că ne-am uitat) a fost întreruptă și s-a dat legătura pe trotuar unde Dragnea spunea nimic; că doar ce poți să spui toata ziua ca să potolești gurile a jumătate de million de mâncători din presă!

In timpul ăsta, Antena 3 strângea semnături să-l demită pe Președinte (luați un paracetamol, că tratează fierbințeala!) iar RTV, cu Chirieac pe telefon, se dădea de ceasul morții că s-ar putea să candideze Teodor Meleșcanu la președinție ceea ce li se părea inadmisibil, pentru că presa nu-l are pe rețetă și deci n-are nici instrucțiuni de folosire, drept pentru care analiștii îi găseau tot felul de efecte secundare și nici vorbă să-l prescrie, (pentru voi, extraveral cu vodkă!).

Cam asta e cu “știrea” care se fabrică din birou, atunci când nu sunt înjunghieri, incendii, tigăi la ofertă, zăpadă pe trotuar, toate în București dacă s-ar putea, și când ai dat déjà, de două ori într-o lună, pensionari la coadă la CAR-eu.

Așa se întâmplă în această perioadă goală, practic, fadă, dintre evenimentele din decembrie când toată presa și tot românul îndobitocit îl comemorează pe Ceaușescu și sfârșitul lui ianuarie când aceeași iresponsabili îl vor celebra pe Ceaușescu.

Asta și faptul că “știrile” despre boli și medicamente sunt, în general, plătite de producătorii și comercianții de medicamente ceea ce ar trebui să scrie mare pe ecran! Dar cine să reglementeze în favoarea consumatorului, când presa și politicienii trăiesc efectiv din răul pe care îl produc!

P.S. Astazi Realitatea tv a dat stirea exact asa cum e prezentata pe site-ul FDA.   

2011-“Acetaminophen, also called APAP, is a drug that relieves pain and fever and can be found in both prescription and over-the-counter (OTC) products. It is combined in many prescription products with other ingredients, usually opioids such as codeine (Tylenol with Codeine), oxycodone (Percocet), and hydrocodone (Vicodin). OTC acetaminophen products are not affected by today's action.”  http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm239894.htm

“FDA announced that prescription combination pain medicine containing an Opiate and Acetaminofen can no longer contain more than 325 mg of Acetaminophen per tablet or per capsule.
In addition, manufacturers of these medicines must update their labels to include warnings about the potential risk of severe liver injury.” http://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/InformationbyDrugClass/ucm165107.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu